Tuesday, September 23, 2008

Aspirasi UMNO/BN Terdesak Mencari Formula Baru

Setelah Aspirasi berasa gah dengan kemenangan mereka di seluruh Malaysia pada beberapa tahun yang lalu, tahun ini Aspirasi agak tertekan dengan beberapa masalah besar yang melanda mereka. Berdasarkan daripada kemenangan besar mereka sejak 2004 hingga 2007, mereka merasakan kekuatan mereka sukar dicabar oleh kumpulan Pro Mahasiswa. Tahun ini Aspirasi berhadapan dengan beberapa kesukaran khususnya dalam menentukan formula terbaik untuk mereka gunakan dalam PRK 2008 ini. Disamping permasalahan yang sama sepertimana yang terdapat dalam artikel (Lima MPP Aspirasi Akan Jatuh?), mereka juga mengalami dilema untuk mewajahkan jentera mereka untuk menarik perhatian mahasiswa di seluruh negara. Menurut salah seorang alumni Aspirasi yang kini berkhidmat didalam Jentera Aspirasi Nasional, beliau juga tidak menolak kemungkinan kampus-kampus utama dan beberapa kampus di Utara akan tumbang di tangan Pro Mahasiswa.

Aspirasi sedang merangka formula untuk mewajahkan diri mereka diambang PRK 2008. Sebelum daripada ini, mereka banyak menumpang tuah kekuatan UMNO/BN sejak tahun 2004, namun tahun ini tuah itu seakan hilang. Akhir-akhir ini Aspirasi UMNO/BN seakan-akan ditolak masyarakat kampus termasuk pensyarah-pensyarah sekurang-kurangnya di lima buah IPTA. Pendekatan yang sama dibuat oleh mereka saban tahun ditambah dengan beberapa penipuan dijangka akan berulang lagi pada tahun ini.

Maka, Aspirasi UMNO/BN pada tahun 2008 akan cuba mewajahkan semula jentera mereka bagi menarik sokongan dan kepercayaan masyarakat kampus. Mahasiswa-mahasiswa juga pada kali ini cenderung untuk memilih agenda Pro Mahasiswa dan mereka juga bersedia untuk melakukan perubahan secara besar-besaran sebagai tanda protes terhadap Aspirasi UMNO/BN.

Justeru, tidak hairanlah Aspirasi UMNO/BN pada kali ini dilihat cuba untuk berunding dengan beberapa kumpulan minoriti untuk menentang Pro Mahasiswa. Malah, ada dikalangan Aspirasi UMNO/BN dibeberapa buah IPTA misalnya di UIAM sudah mula berjinak-jinak dengan politikus-politikus daripada Pakatan Rakyat untuk menuetralkan imej UMNO/BN yang semakin merosot dan murudum.

Mior Isfandy Mior Azizan

No comments: