Thursday, October 9, 2008

Pro-Mahasiswa UPM Mula Bertempur Dengan "Harimau Maut' Aspirasi UPM

SEORANG pengawal keselamatan memperkatakan sesuatu kepada salah seorang pimpinan GAMIS di UPM
ketika beliau bersama Pro-Mahasiswa UPM menyerahkan memorandum kepada Naib Canselor di UPM semalam.


SERDANG, 9 Oktober - Barisan pakatan promahasiswa Universiti Putra Malaysia (UPM) menggesa pihak pengurusan universiti berkenaan supaya memastikan tiada gejala samseng atau pergaduhan terutama daripada 'Harimau Maut' pada kempen pilihan raya kampus kali ini.

Wakil pakatan berkenaan, Mohd. Lukman Al Hakim Low Abdullah yang juga bakal calon bagi pilihan raya itu nanti berkata, 'Harimau Maut' telah mengganggu calon dan ahli jentera pilihan raya melaksanakan tugas mereka sewaktu kempen tahun lalu.

"Mereka ini (Harimau Maut) telah bertindak mencabut dan menyembur cat merah ke poster-poster calon promahasiswa serta turut mengugut bagi menakutkan kami.

"Ada juga poster kami yang ditampal dengan pelekat bergambar kepala harimau yang tertulis perkataan 'Harimau Maut'," katanya.

Mohd. Lukman berkata demikian ketika ditemui selepas beliau bersama beberapa ahli promahasiswa UPM menyerahkan Memorandum Terbuka Berhubung Tuntutan Terhadap Pilihan Raya Kampus 2008 kepada Naib Canselor UPM, Datuk Dr. Nik Mustapha R. Abdullah, di sini semalam.

Isu 'Harimau Maut' itu merupakan salah satu daripada sembilan tuntutan mahasiswa yang tercatat dalam memorandum berkenaan.

Ditanya adakah 'Harimau Maut' akan terus mengganggu kempen pilihan raya kampus kali ini, Mohd. Lukman berkata, berkemungkinan ia akan wujud semula.

"Apa yang kami mahu ialah kembalikan peranan mahasiswa sebab kami bertanggungjawab sebagai generasi pelapis negara," jelasnya.

Sumber : WAN FAKHRUL BAKAR, Kosmo

Baca juga "Pilihan raya kampus: Aspirasi tukar kepada GPMS? " di Harakahdaily

No comments: